kenapa nyamuk gigit aku je tapi bukan kau ?

Assalamualaikum ^^


aku rasa fenomena digigit nyamuk nie sangat biasa dengan manusia kan.aku nie toksah tanya lah.memang selalu jadi habuan nyamuk nyamuk yang kelaparan tatkala malam menjelma.tambah tambah bila musim hujan.nasib baik ada Ridsect.jangan kena gigit nyamuk Aedes dah ler.rasanya air bertakung dah dihapuskan.nyamuk Aedes nie suka membiak dalam air bersih.air kotor tak mainlah katanya.hahaha

apa korang akan rasa seandainya korang dan beberapa rakan ditempatkan dalam satu tempat yang dipenuhi dengan nyamuk.tapi, asyek korang je yang jadi mangsa gigitan nyamuk tuh.tak pulak dirasai oleh rakan korang yang lain.mesti ada yang kata "kau darah manis la tuh.sebab tu lah nyamuk suka hisap darah kau".pelik tak? nampak ada sikit ketidakadilan disitu kan.apa hal pulak nyamuk tu main pilih pilih sape yang dia nak gigit.

ketahuilah wahai manusia bahawa ada sebab sebab tertentu yang membuatkan nyamuk tu tertarik dengan hanya sesetengah orang sahaja.korang ingat manusia je boleh pilih nak makan apa.nyamuk pon boleh lah ! hahaha.

antara sebab sebabnya adalah (maaf.dalam bahasa omputih yer.malas nak translate.bila lagi nak belajar english kan.hehehe) :


  • Cholesterol and steroids-People who have high levels of cholesterol and steroids on their skin are more likely to be bitten by mosquitoes. This does not mean that mosquitoes like to follow people who have high levels of cholesterol, instead, this may mean that the person produces a lot of cholesterol and it remains on the skin.
  • Certain acids-This especially goes for people with high levels of uric acid. The scent is so strong to mosquitoes that it allows them to use their sense of smell, therefore, following a particular person.
  • Carbon dioxide-Mosquitoes are drawn to carbon dioxide. People who give off a lot of CO2 are more likely to be bitten by a mosquito than others.
  • Pregnant women-This goes back to the whole carbon dioxide issue. Pregnant women exhale more CO2 than the average person, therefore, they have a greater chance of being bitten by a mosquito.
  • Blood type-Different blood types give off different types of odors that may or may not attract mosquitoes. For example, type O blood attracts more mosquitoes than any other blood type due to the fact that it has the highest odor in the body's fluids that mosquitoes pick up on.
  • Soft skin-People with soft skin make it easier for mosquitoes to penetrate their beaks into the flesh of it's target. Once the mosquito has chosen it's target, it will remain there simply for it's own ease.
  • Heat-Mosquitoes love the heat. So if a person is giving off heat, then there you go, better chance of being bitten.
  • Movement-Mosquitoes aim for moving objects. That is why many people who play outdoor sports will get numerous mosquito bites. This is from the heat and movement coming from this person.
sumber


jadi..fahamlah aku kenapa aku sering diburu nyamuk.memang aku darah type O.soft skin tuh pon betol.eceyyyy.perasan kulit die lembut arr tuh kan.sila menyampah dengan aku ! hahaha.nak kulit lembut pakailah baby lotion okek ;) bersyukurlah sape yang darah type A dan B.. tapi untungnya orang darah type O wooo.

kenapa? dulu kan masa kite belajar subjek Biologi.cikgu ade cakap yang orang dari darah type O boleh derma darah kepada sape sape je.kire pemurah lah kan.so, bile nyamuk hisap darah tu macam sedekah lah.bagus ape.hahaha =)



Comments

  1. ouh patutlaa nyamuk tak gigit saya..sebab saya tak ada ciri-ciri atas tu..haha

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum (^_^) datang follow blog ni. Follower yang ke- 876 .

    Nanti jikalau ade kelapangan , awak tinggalkan jejak link blog awak di sini ya Exchange link

    nanti saya dapat Blogwalking awak selalu (^_^)

    Hope dapat jadi rakan yang sejati dalam blogger ni ya , kita gunakan peluang ini sebaiknya untuk mengeratkan lagi hubungan antara 2 blogger (^^_)
    Salam perkenalan ; ) sekali lagi dari Fariz Reza .

    From: Fariz Reza [Dot] Com

    ReplyDelete
  3. hehe. nice info. barulah aku tahu nyamuk gigit nape. hehe mungkin gak sebab darah manis? haha.. tq singgah blog, jngn serik mai lagi. jmput bc: pemadam dan pensel.

    ReplyDelete
  4. tapi ramai yang cakap bila asyik kena serang nyamuk je, kita tak mandi..badan busuk..hahahaha

    ReplyDelete
  5. Percaya tak kadang-kadang tu org bandar kalau blk kampung mesti nyamuk gigit dia je, sbb bau darah dia dr bandar..tul.

    ReplyDelete
  6. balas jejak..jom join GA sha..menarik tau
    http://opzzpinky.blogspot.com/2012/11/birthday-ga-by-sharina.html

    ReplyDelete

Post a Comment

Sila komen dengan ikhlas. Terima kasih