::tempe oh tempe::

March 08, 2011

weeeeeeeee~come back again!hye u olsssss.mishh u olss damn much okeh!orite2.entry kali neh nk citer psal tempe.sape suke makan tempe..? sila angkat tangan & kaki sekali.hehehe.wahhhhh!ramai jugak tuh!i like tempe so muchhhh.setiap kali makan kat cafe mesti tempe x lepas punye lah.dulu2 selalu terpikir apsal la dorang nie makan tempe tu,nampak cam x menyelerakan je.sampai la aku mencubanya sendiri.wallawehhhh!sodappp rupanye tempe neh.sejak drpd tu la aku mula meminati tempe.huhuhuhu.untk sesape yg x penah cube lg tu cube2 kan la ea........(^___^)


-tempe ni sbnarnye makanan tradisional rakyat indonesia.sesape yg selalu layan sinetron indon kat tv tuh mesti tau lah rupa tempe ni caner.tempe dibuat drpd kacang soya.banyak khasiatnye tau.jom kite zoom serba sikit tentang tempe neh.

-tempe mengandungi pelbagai unsur yg bermanfaat spt karbohidrat,lemak,protein,serat,enzime,daidzein,genisten, serta komponen antibakteria yg bermanfaat untuk kesihatan.

-tempe juga dipercayai dpt mencegah anemia dan osteoporosis,dua penyakit yg sering dialami oleh para wanita kerana tubuh wanita yg mengalami haid,hamil serta menyusukan bayi.penyakit anemia dpt menyerang wanita yg malas makan kerana takut gemuk sehingga menyebabkan penghasilan sel-sel darah merah dlm tubuh menurun.

-dalam tempe juga terdapat satu zat antioksidan dlm bentuk isoflavon.spt vitamin C,E dan karotenoid,isoflavon merupakan antioksidan yg sangat diperlukan tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal bebas.

-tempe juga mudah dihadam dan baik untk mengatasi diarrhea.

You Might Also Like

0 comments

Sila komen dengan ikhlas. Terima kasih

FOLLOWERS