4 Hari 3 Malam Di Yogyakarta - Day 4

Assalamualaikum.

Sambungan daripada entri -- DAY 3 : 05 FEBRUARI 2017


DAY 4 : 06 FEBRUARI 2017

Last day dah? ohoiii! Cepatnya masa berjalan. Flight kami pukul 11 am. So masih ada masa untuk berpoya poya buat kali terakhir. Tempat terakhir yang akan kami lawati adalah Wisata Alam Kalibiru. Macam biasa pepagi sarapan dulu di hostel sebelum check out. 


BREAKFAST

Nasi Uduk (nasi lemak)  + kopi o panas


CHECK OUT




Hari ni supir kami bertukar lagi. Kali ni owner dia sendiri iaitu Pak Heru yang akan pick up kami di hostel. Janji pukul 7 am. Tapi pukul 8 am baru nampak batang hidungnya. Katanya jalan macet sebab hari isnin, orang dah mula kerja. Whatever..

Jauh jugak nak ke Kalibiru ni rupanya. Dalam 1 jam lebih macam tu baru sampai. Tempat ni tinggi dan berbukit. Nak naik ke atas tu adalah macam kena memanjat sikit. Make sure stamina korang kuat tau. Takdak lah semput macam aku nanti. hahaha. 

Kalibiru ni memang tersangatlah cantik. Pemandangannya memukau. Dikelilingi pohon yang menghijau dan lautan yang membiru. Ada banyak port yang kita boleh pilih untuk bergambar. Setiap port ni di kenakan bayaran dan harganya juga berbeza. Ada yang boleh naik sorang, 2 orang atau berkumpulan. Choose wisely okay. 

Boleh pilih nak guna dorang punya photographer atau kawan korang yang ambilkan. Dah alang alang nak naik tempat cantik ni, kami gunakan khidmat photographer sana yang lebih profesional. Dan nanti bila dah turun boleh pilih gambar mana yang korang nak. Minimum 4 keping. Nak banyak bayar lebih naa


WISATA ALAM KALIBIRU

Atas tu ada pelantar untuk bergambar nanti. Before naik dorang akan pakaikan tali keselamatan dulu. Then, panjatlah pokok tu dengan berhati hati. Dorang bagi masa 10 minit je untuk posing atas tu. Kalau tetiba korang blurr dan cuak atas tu sebab gayat, photographer tu nanti akan bagi contoh la nak posing macam mana. Ikot je lah. hahaha




Supir belanja tahu bulat. Luar biasa rasanya. Sekali makan nak lagi

Sekejap sahaja di Kalibiru, kami pon bergegas untuk ke airport. Masa dah mencemburui. Supir lambat punya pasal. Plan pon dah berterabur. Nak singgah di Pasar Beringharjo pon dah tak sempat. Last minute dah sampai airport. Nasib baik tak terlepas flight. Hmmm


YOGYAKARTA - KUALA LUMPUR

Menunggu untuk boarding



*OK. Selesai sudah pengembaraan kami di bumi Yogyakarta selama 4 hari 3 malam. It was a wonderful experience. InsyaAllah kalau ada rezeki boleh repeat lagi. Next entri aku akan story segala persiapan dan perbelanjaan di sana. Stay tuned!





1 comment:

  1. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf bilamana Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan kerana posting saya. Salam perkenalan saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong kat Jogja sila kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bagi harga yang berpatutan dengan service best kerana kami handle terus dari Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong ke Jogja sila kol / sms / whatsapp saya +628985101301, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa..

    Kami juga sedaiakan kereta sewa (all new avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50 seats) dengan harga yang berpatutan. Harga bole sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:
    (pakej lain sila whatsapp)

    Day 1
    ● Tebing breksi
    ● Kotagede (kilang silver & chocolate)
    ● Parangtritis beach
    ● Manding (leather arts)
    ● Alun2 selatan (sepeda & becak lampu)

    Day 2
    ● Merapi lava tour
    ● Borobudur temple
    ● Kalibiru

    Day 3
    ● Timang beach
    ● Cave tubing pindul
    ● Pinus Forest
    ● Bukit bintang

    Day 4
    ● Drop off to airport

    Harga bermula dari:
    RM 589 (ALL IN)*
    RM 439 (exclude hotel)*

    *kos kira dalam 1 ringgit = 3500 rupiah, kos hanya estimasi sahaja kerana nilai tukar naik turun
    * kos kira dalam 5 pax, lagi ramai lagi jimat, lagi sedikit lagi mahal


    Pakej termasuk
    ● Kereta Sewa AC standard pelancongan (Grand / all new Avanza / Xenia untuk 2-5 pax, Isuzu elf 11 seater untuk 6-11 pax, Isuzu elf 16/17 seater untuk 12-16 pax, medium bus 31-33 seater untuk 17-33 pax, bigbus 44-54 seater untuk 33 pax lebih)
    ● Hotels *2 selama 3 malam (termasuk makan pagi)
    ● Supir / Pemandu
    ● Makan supir
    ● Parking
    ● Entrance fee sesuai itinerary
    ● 4x4 jeep merapi (kongsi 4 orang)
    ● shuttle menuju timang / kalibiru, kalibiru bilamana guna van harus naik ojek sepeda motor
    ● Dinner and lunch sesuai itinerary (halal meals)
    ● Air mineral
    ● Insurance

    Exclude:
    ● Airport taxes
    ● Gondola ride bilamana pergi timang
    ● Personal expences (laundry, pulse, shopping etc.)
    ● Menu tambahan untuk dinner / lunch
    ● Tips untuk driver (seikhlasnya)

    Note:
    Harga dapat berubah setiap masa
    Harga tidak berlaku bagi high season

    >>> Untuk pakej pelanconga jogja yang lain sila jangan sungkan kol /whatsapp +628985101301 (FREE).
    >>> Email: ganeshabantul@yahoo.com
    >>> Facebook: www.facebook.com/reviosta (Jati Wijaya)

    Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete

Sila komen dengan ikhlas. Terima kasih