Review: Train To Busan [Recommended]

Assalamualaikum.


Yes, aku dah tengok filem ni! Memang terbaik! Thumbs up! Jangan cuba bayangkan filem ni seperti filem zombie kampung pisang ye. Sama sekali tidak sama. Sangat tidak serupa. Filem ni jauh lebih hebat. Bukan nak belakangkan industri filem kita sendiri tapi ini memang hakikat. Filem ni dah berjaya buatkan aku tak senang duduk dalam panggung. Hampir luruh jantung dibuatnya. Bayangkanlah nak selamatkan diri daripada serangan zombie yang berjuta juta lemon. Memang penuh dengan suasana tegang dan kejutan. Watak zombie dilakonkan dengan begitu baik sekali walaupun tanpa make up yang 'heavy'. Ini baru filem zombie yang sebenar! 



Filem ni mengisahkan tentang penularan virus zombie di sekitar Seoul, Korea Selatan. Ramai yang infected dan menjadi zombie. Hanya kawasan Busan sahaja yang selamat daripada virus tersebut. Jadi, mereka decide untuk ke Busan dengan menaiki KTX train. Dalam perjalanan membawa beratus ratus manusia tu, belom tentu semuanya terselamat bila ada zombie yang tersesat masuk ke dalam train tersebut. Maka, bermulalah pergelutan berdarah. Jadi, siapa yang terselamat ke Busan? Saksikan sendiri di pawagam berdekatan korang kay! 

Ada juga terselit moral value dan scene emotional yang meruntun jiwa dan pasti akan buat korang mengalirkan air mata. Termenangis dah aku dalam panggung. Sedih! 





Profile
  • Movie: Train To Busan (English title) / For Busan (literal title)
  • Revised romanization: Busanhaeng
  • Hangul: 부산행
  • Director: Yeon Sang-Ho
  • Writer: Park Joo-Suk, Yeon Sang-Ho
  • Producer: Lee Dong-Ha, Kim Yeon-Ho
  • Cinematographer: Lee Hyung-Duk
  • World Premiere: May, 2016 (Cannes Film Festival)
  • Release Date: July 20, 2016
  • Runtime: 118 min.
  • Genre: Action / Suspense-Thriller / Train /Zombie
  • Distributor: Next Entertainment World
  • Language: Korean
  • Country: South Korea



Plot
Seok-Woo (Gong Yoo) is a fund manager in Seoul. He is separated from his wife and lives with his daughter Soo-An (Kim Soo-Ahn). Seok-Woo doesn't spend much time with his daughter or show affection to her. On the night before Soo-An's birthday, Soo-An insists on seeing her mother for her birthday. Seok-Woo has no other choice, but to take her to Busan. Early the next morning, they board the KTX train for Busan at Seoul Station.
Before the KTX train leaves Seoul Station, a zombie like girl jumps onto the train. The girl is infected with a horrific virus that is spreading like wildfire. Seok-Woo, Soo-An and the other passengers on the KTX train must now fight for their lives.




sumber: AsianWiki


Overall review: 5 stars!

1 comment:

  1. Hai…saya singgah blogwalking dan saya da follow blog ni jugak dari www.qiyasaad.com

    ReplyDelete

Sila komen dengan ikhlas. Terima kasih