10 Foods to Eat Every Day for Perfect Skin

Assalamualaikum ^^

Dah penat cuba pelbagai produk kecantikan tapi hasilnya tak memuaskan? dah habis beribu ribu wang hanya semata mata nak cantik? tertekan dengan kulit wajah dan badan yang bermasalah? 

Selalunya kaum wanita lah yang sering mengalami masalah di atas kan. siapa taknak cantik, ye dak? cantik di sini maksudnya memiliki kulit yang bebas cela lah. gituuuu.. aku pon kulit tak flawless mana. harapkan camera 360 je boleh jadi anggun jelita. muahaha.. tapi sebenarnya faktor utama untuk menghasilkan kulit yang cantik adalah pemakanan seharian kita. produk dan supplement yang dijual di pasaran tu cuma pemangkin sedikit sebanyak untuk penyerapan nutrien dalam badan kita. tapi, AWAS ! salah consume produk mungkin boleh merosakkan segala galanya.

Oleh itu, mulai sekarang, jagalah pemakanan dahulu. tak berbahaya. kita nampak apa yang kita makan. kita tahu khasiat makanan yang kita makan berbanding kita telan sebiji kapsul yang kita tak tahu bahan apa yang terkandung di dalamnya. murah pon murah. mudah pon mudah. duit simpan untuk kahwen k ! huuuuuu ^^ tak susah pon. memang kesannya agak lambat tapi berbaloi baloi. at least, badan kita tak mengandungi toksin atau bahan yang berbahaya yang boleh merosakkan buah pinggang.

Jom ambil tahu serba sedikit 10 makanan yang boleh dimakan hari hari untuk mendapatkan kulit yang sempurna tanpa cela. 



10 Foods to Eat Every Day for Perfect Skin.


1. Red Bell Peppers ( Lada Benggala )

Red bell peppers

- sebijik lada benggala merah mengandungi lebih 100% kandungan Vitamin C yang diperlukan harian.
- ia juga mengandungi Fiber dan Vitamin B6.
- kaya dengan Carotenoids yang membantu mencegah kedutan dan meningkatkan pelancaran darah ke kulit dan menampakkan wajah kelihatan muda. Carotenoids juga mampu melawan jerawat.
- snack yang rendah kalori (30 calories) 



2. Dark Chocolate ( Coklat Hitam )

Dark chocolate

- kaya dengan antioxidants, fatty acids dan  flavanols yang akan menampakkan kulit kita glowing gituuuu.
- antioxidants in dark chocolate will help reduce roughness in your skin and protect it against sun damage.
cocoa relaxes arteries, increasing blood circulation that leads to healthier skin.


3. Salmon

Salmon


- haaaaa, kalau yang suka makan sushi tu, haruslah suka makan salmon nie. kann.. 
- excellent food to fight stress, anxiety, and depression.
- membekalkan Vitamin D yang diperlukan harian.
Vitamin D is responsible for keeping your heart, bones, colon and brain healthy. membantu mencegah colon cancer, anxiety, depression, heart disease and bone disease.
- salmon kaya dengan omega-3 fatty acids that are excellent for fighting inflammation, wrinkles and acne. Its high omega-3 content also helps hydrate your skin from the inside out. Moreover, eating salmon keeps your scalp hydrated and promotes strong, healthy hair.



4. Coconut Oil ( Minyak Kelapa) 


Coconut oil

- dah lama aku consume Catalyst VCO (Virgin Coconut Oil) dan hasil dia memang superb. resdung yang teruk pon dah sembuh serta merta. Alhamdulillah.. yang penting kena konsisten ye. any details boleh contact aku :)
one of the richest sources of saturated fat with about 90 percent of calories as saturated fat. 
- mengandungi lauric acid, a powerful antibacterial and antiviral agent that keeps away viruses, infections, inflammation and acne. 
- kaya dengan essential fatty acids and Vitamin E, which are perfect for keeping your skin moist, soft, and wrinkle-free.



5. Green Tea ( Teh Hijau )


Green tea


great source of antioxidants and a unique amino acid, L-theanine that helps relax your body and lower stress.
- when the tea is hot, the bionic brew releases catechins, a kind of antioxidant with proven anti-cancer and anti-inflammatory properties.
- green tea may also reduce your risk of developing high blood pressure.
- minum 3 cawan atau lebih teh hijau untuk kesan yang bagus.


6. Spinach ( Bayam )

 Spinach

- kalau dulu pernah layan cerita kartun Popeye The Sailor Man, konfem konfem tahu apa tu spinach. hahaha.. yang mana bila dia makan je, terus badan dia naik ketol ketol. kononnya dah macam the hulk. baling orang terus masuk hutan. 
- aku pernah la buat jus bayam nie. dan bila telan seteguk, otomatik meremang remang bulu roma aku. macam kena kejutan elektrik taw. kahkahkah.. tapi sebab bagus untuk kesihatan, aku pon telan dengan rasa innocent tahap zirafah dah. tapi kalau nak sedap, boleh je add on buah apa apa yang manis or yang korang suka.
wonderful source of iron, folate, chlorophyll, Vitamin E, magnesium, Vitamin A, fiber, plant protein, and Vitamin C. Due to their antioxidant abilities, Vitamins C, E, and A are especially great for your skin.
- mengandungi antioxidants yang membantu melawan all types of skin problems. 


7. Seeds ( Bijian )


 Seeds

- seeds ( Chia seeds, hemp seeds, sunflower seeds, pumpkin seeds, and flax seeds ).
Pumpkin seeds and sunflower seeds are both rich in selenium, Vitamin E, magnesium and protein. Selenium and protein keep all wrinkles away, Vitamin E enhances moisture in your skin and magnesium lowers your stress levels. 
- The healthy Omega 3 fatty acids in flax, chia and hemp seeds are perfect for fighting wrinkles and acne. Plus, these seeds are rich in protein.
- macam mana nak makan? boleh tabur gitu gitu je dalam salad atau oatmeal. boleh jugak letak dalam fruit yogurt atau dalam minuman korang. 


8. Celery ( Saderi )

Celery

- mengandungi Vitamin K that keeps the blood circulation healthy and helps to reduce high blood pressure. so, if sesiapa ada high blood pressure, boleh la consume sayur nie. 
- boleh reduce stress.
mengandungi natural sodium, potassium and water, and can help to prevent dehydration
- low calories vege.

9. Papaya ( Betik )

Papaya

- betik sedappp oii. rugi lah kalau ada yang tak suka. kikiki..
- low calories dan tiada cholesterol. good for lose weight. so, amat bagus bagi yang nak mengecilkan badan macam aku neh. bhahaha.
low in fructose and is excellent for digestion. 
- the antioxidant nutrients found in it, including Vitamins C and E and beta-carotene, are great at reducing inflammation and acne. 
- Vitamin C may also protect our skin against sun damage.


10. Carrots ( Lobak Merah )

Carrots

- lobak nie bukan saja baik untuk mata tapi juga untuk kulit tau.
- kaya dengan vitamin A dan membantu untuk prevent the overproduction of cells in the outer layer of the skin.
Vitamin A juga boleh reduces the development of skin-cancer cells.
- jadikan ia sebagai snack harian. makan sambil tengok tv pon boley. hihi.. 


* dan yang penting, elakkan junk foods, too much sugar, too much salt, cholesteroltrans fat and refined carbs. make sure minum air at leats 2-3 litre per day.


selfie sat. dah lama tak tempek gambo sendiri dalam belog sendiri. kihkihkih





Comments

  1. akk suka bayam, betik n dark cekelet je...hhee

    ReplyDelete
  2. wah ni yg ayu amalkan?
    sejak kerja ni mkn pun xterurus..huh~~

    ReplyDelete

Post a Comment

Sila komen dengan ikhlas. Terima kasih