Khasiat Cuka Epal [tips kuruskan badan]

Assalamualaikum ^^

hai hai hai..pagi korang ! ecehhh, pepagi buta aku dah update entri baru.good change right? hahaha.. walaupun hari nie hari rabu tapi takyah nak wordless wednesday sangat lah kan.nak jugak celoteh panjang panjang nie biar muntah balik breakfast korang tadi.

entah kenapa sejak sejak habes cuti raya nie, terasa badan dah terlebih isipadu.perot beraya sakan.kemain semua nak telan.ketupat, nasi impit, rendang, lemang, kuih raya habes semua nak bedal.sampai terjojol lah pusat tuh.haaa, amek kau.makan tak ingat, sekarang baru kalut nak kurus kan.huuuuuu T_T now, i am on diet ! bila dah bising bising dengan member cakap dah gemok, ada lah one of my friends yang caring suggestkan aku  untuk consume 'Apple Cider Vinegar' atau Cuka Epal.

tetiba rasa diri nie tahap jakun macam kucing masuk kandang kambing.first time aku dengar wujudnya Cuka Epal tu.*nanges. setelah di bantu pakcik Google, baru lah aku tau apa tu Cuka Epal and many peoples said benda nie bagus dan berkesan.kalau nak, boleh dapatkan di farmasi Guardian atau Watson.Giant or Tesco pon ada rasanya.price pon not bad lah.takde la sampai sama dengan harga handbag Prada korang tuh.*melampau punya kiasan.herrrrr~


Dari Ummu Said RA dari Nabi SAW, baginda bersabda :
"Sebaik-baik hidangan ialah khal (cuka). Ya Allah berkatilah pada khal (cuka). Sesungguhnya ia adalah makanan para nabi sebelum aku. Tidak akan dilanda kemiskinan rumah yang ada khal (cuka)”. (Hadis riwayat Muslim 2052, Ibnu Majah 3318)


Apa yang lebih menarik ialah cuka termasuk dalam makanan sunnah yang diamalkan oleh Rasulullah berdasarkan hadith:


Dari Jabir bin Abdullah RA bahawa Rasulullah SAW bertanya tentang lauk-pauk kepada keluarganya. Jawab mereka : Kami tidak mempunyai apa-apa, kecuali cuka. Lalu Rasulullah SAW meminta dihidangkan. Setelah dihidangkan, baginda memakannya seraya berkata : Sebaik-baik lauk ialah cuka". (Hadis Riwayat Muslim) 


"Sebaik-baik yang dicampur dalam hidangan adalah cuka" (Hadis Muslim)





Antara khasiat cuka epal ialah: 

1. Memecahkan molekul lemak dan secara tidak langsung membantu proses penurunan berat badan.
2. Menyembuh pelbagai penyakit atau masalah kesihatan, seperti alergi (disebabkan oleh binatang kesayangan, makanan atau persekitaran), jangkitan sinus, selesema, jerawat, kolesterol tinggi, keletihan yang kronik, sakit ulu hati, sakit tekak, dermatitis, artritis (bengkak sendi), gout dan menurunkan tekanan darah tinggi.
3. Meningkatkan kadar metabolisma badan menyebabkan kadar pembakaran lemak lebih tinggi dari biasa. Ini akan memberikan anda lebih tenaga dan menurunkan berat badan. 
4. Menurunkan kadar kolestrol dan kadar triglyceride dalam badan. Ini membantu menurunkan berat badan yang disebabkan oleh lemak. 
5. Jika diambil sebelum makan, anda akan lebih cepat berasa kenyang. Cuka Epal juga akan melambatkan rasa lapar. 


Jika anda memilih untuk turunkan berat badan secara tradisional, Cuka Epal adalah jawapannya. Kita agak bimbang dengan kesan jangkamasa panjang pelbagai ubat kurus baru dicipta yang terdapat di pasaran. Pengambilan Cuka Epal dengan madu, beserta senaman dan menjaga pemakan adalah cara yang betul untuk menurunkan berat badan secara tradisional. Kepada yang tidak mengalami berat badan yang berlebihan jangan risau, pengambilan Cuka Epal tidak akan menjadikan anda kurus kering kerana yang dipecahkan adalah lemak bukan tisu otot anda. 















7 comments:

  1. chot mmg ambik ni,.kalau susah berak... its work! Org2 cina kt malaysia ni pun amalkan benda ni.. cmpur sesudu teh cuka epal dgn air suam.. tp mmg masam la..hehe

    ReplyDelete
  2. xpnh try lg ni..tp byk khasiat kan

    ReplyDelete
  3. dya dh pernah cuba..tp dya tak amalkan..hehe..lepas ni blh amalkan

    ReplyDelete
  4. salam kenal, dtang sini sebab cari fakta tentang cuka epal:) terima kasih dan sangat membantu..

    ReplyDelete
  5. Salam,boleh try 'Pati Herba Madu' bahan campuran cuka apel,madu,air lemon utk kurangkan berat badan,jaga jantung dan buang kolestrol juga.Hubungi sya Puan Fyda tel 0194452572.penghantaran di seluruh Malaysia

    ReplyDelete
  6. sis, berapa ringgit harga dia ?

    ReplyDelete
  7. Betul ni..semalam rasa pening..tak sihat..bila minum sesudu cuka epal + air suam segelas...pagi ni rasa segar ..kepala rasa ringan.

    ReplyDelete

Sila komen dengan ikhlas. Terima kasih